Мобилна "стая за прегръдки" среща възрастни италианци с близките им
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Януари 2021 08:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мобилна "стая за прегръдки" среща възрастни италианци с близките им

/КРОСС/ Обитателите на домове за възрастни хора в италианска провинция вече имат възможност да се срещат и дори да прегърнат близките си в мобилна "стая за прегръдки", след като бяха лишени от физически контакти заради пандемията от Ковид-19, съобщи АФП.

Инициативата се появи в провинция Авелино, недалеч от Неапол. От Коледа мобилната "стая за прегръдки" обикаля района и спира за няколко дни във всеки от домовете за възрастни хора.

"Стаята" е конструкция в бяло и синьо, която прилича на палатка. Всеки желаещ да я посети трябва да си запази час. В стаята се влиза със защитен костюм и маска и там възрастните хора могат да се прегърнат с близките си през прозрачна завеса с "ръкави".

Времето за срещи е ограничено до десет минути на пенсионер. След всяка среща помещението се дезинфекцира.

В началото на тази седмица настроението в дома за възрастни хора в Монтефалчоне е приповдигнато. "Най-сетне стаята за прегръдки пристигна", казва ентусиазирано Саверия Сордило, динамичната млада управителка на дома.

"От март вратите ни са затворени за роднините, избягваме всякакъв контакт с външния свят, в известен смисъл сме барикадирали нашите пенсионери, за да ги предпазим", каза тя пред телевизията на АФП. "Единственият контакт е през стъклена врата, но там няма физическо общуване".

Морено Маляро, който е на 71 години, е развълнуван, след като е прегърнал приятелката си Асунта Теста. "Беше вълнуващо, момент на дълбока радост", споделя той с искрящи очи. "Да усетя топлите му ръце в моите беше прекрасно", каза Асунта.

Инициативата е на Кармин де Блазио, шеф на местната социална служба. Според него това е "хуманен жест". Досега около двеста възрастни са ползвали услугата.