Учени от три американски университета: Електронните цигари намаляват вредата от пушенето
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Януари 2021 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени от три американски университета: Електронните цигари намаляват вредата от пушенето

Те доказват подобряване на 3 основни жизнени показатели при групата, преминала от горими на електронни цигари
 
/КРОСС/ Под ново проучване за намалената вреда от електронните цигари сложиха имената си учени от Центъра за ракови заболявания на Университета в Канзас, Калифорнийския държавен университет в Сан Маркос и Университета Браун в САЩ.
Учените провеждат 6 седмично проучване, сравняващо употребата на електронни цигари с традиционната употреба на горими цигари при пушачи сред 2-те най-големи малцинствени групи в САЩ - 186 пушачи от афроамерикански и латиноамерикански произход. Смята се, че при расовите и етническите малцинствени групи в САЩ има по-високи нива на заболеваемост и смъртност, свързани с тютюна, дори, когато пушат като другите групи.

“Никотинът е едно от най-пристрастяващите вещества на земята. И така, как можем да помогнем на тези хора, които не могат да се откажат от пушенето на горими цигари? Те се нуждаят от други опции, а електронните цигари може да са една от тези опции. Нашите изследвания показват, че в краткосрочен план електронните цигари са значително по-безопасни от горимите цигари. ", коментира Д-р Джасит Ашлувалиа, професор по поведенчески и социални науки и медицина в Университета Браун в САЩ.

Преминалите на е-цигари с по-малко дихателни проблеми

Две трети от участниците в проучването получават електронни цигари, които употребяват в продължение на 6 седмици, докато останалите участници са инструктирани да продължат да пушат запалими цигари, както обикновено.
В края на проучването участниците, които са преминали на електронни цигари, показват значително по-ниски нива на специфични за тютюна нитрозамини (NNAL) в сравнение с тези, които са продължили да пушат само горими цигари. Потребителите на електронни цигари също са показали значително намалени нива на въглероден оксид (CO) и съобщават за по-малко дихателни проблеми.

“Това, което беше най-изненадващо, беше степента на промяна, преживяна от преминалите на електронни цигари. Те намалиха специфичните за тютюна нитрозамини NNAL с 64%, въглеродния оксид с 47% и дихателните симптоми с 37% в сравнение с тези от контролната група пушачи, които продължиха да пушат горими цигари. допълни Д-р Ники Нолен от Раковия център в Университета в Канзас

Д-р Нолен и екипът също са изненадани,  че не е необходимо пълно преминаване към електронните цигари, за да се постигнат тези ползи. Изследването показва, че пушачите, преминали частично на електронни цигари и продължаващи да пушат, също са отчели намаление на специфичните за тютюна нитрозамини NNAL, въглероден окис и дихателни симптоми, макар и в по-малка степен от тези, които са извършили пълна смяна.
Експозицията на никотин, белодробната функция и кръвното налягане остават непроменени.

“Всеки под 21 години никога да не започва да употребява е-цигари. Ако хората използват тютюневи или никотинови изделия, те трябва да се откажат. Но ако не могат да се откажат от пушенето, трябва да обмислят използването на нови, алтернативни продукти с никотин, за да се откажат от тютюнопушенето напълно или да намалят вредата си, като преминат изцяло към тези продукти.", препоръча Д-р Джасджит Ахлувалиа

Проучването е направено от 2018 до 2019 г. сред американски пушачи в районите на Сан Диего, Калифорния и Канзас Сити, Мисури. Данните са анализирани от 18 септември 2019 г. до 4 септември 2020 г.

Резултатите от клиничното проучване - първото подобно проучване за изследване на четвърто поколение електронни цигари с никотин са публикувани в JAMA Network Open.