Болниците се подготвят за възстановяване на плановите операции
Секция: Здраве
15 Януари 2021 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болниците се подготвят за възстановяване на плановите операции

/КРОСС/ Неизцяло правим реорганизация за закриване на масов брой легла в коронавирус отделението, готвим се и за трета вълна на болестта", заяви директорът на „Александровска болница" д-р Борис Богов в БТВ „Тази сутрин". По думите му се очаква известно покачване на случаите в края на месец януари до средата на февруари - 14 до 21 дни след Коледа и Нова година. Натискът отслабна няколко пъти. При нас тежките пациенти са 44, а интубираните са четирима. Отдавна нямаме починал пациенти, това са много добри данни, казва Богов. Той уточни, че в болницата се освобождават сто легла на хартия, но планов прием в сградата, където се намира коронавирус отделението, няма да има. Всеки пациент ще се приема след триаж - ще бъде тестван за COVID-19 и ще му бъде правен клиничен преглед.

Плановият прием в болницата ще бъде възстановен от понеделник. По думите на д-р Богов всички медици на първа линия в болницата вече са ваксинирани. С първата доставка са ваксинирани 136 души, а с втората - 145. Предстои днес да започне поставянето на ваксината на „Модерна".

Общо за болницата 47% от служителите искат да бъдат ваксинирани, обясни лекарят. По думите му част от нежелаещите имат антитела и изчакват да минат три месеца преди да си направят количествени тестове, за да вземат решение. Д-р Богов коментира, че мерки в страната ще се разпускат на базата на анализ от следващата седмица и ако данните сочат намаляване, тогава ще започне разпускане на мерките.