Училищни автобуси тръгват пробно за три месеца
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Януари 2021 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Училищни автобуси тръгват пробно за три месеца

/КРОСС/ От началото на февруари в София ще бъдат пуснати първите училищни автобуси след одобрение на Столичния общински съвет по предложение на зам. - кмета по транспорт на Столична община д-р Кристиан Кръстев и програма „Зелена София".

Автобусите ще бъдат пуснати по пилотна програма за експериментално въвеждане в центъра на града за период от три месеца. В проекта са включени две училища, които са едни от най-големите в София - 18. СУ „Уилям Гладстон" и 32. СУ „Свети Климент Охридски".

Те са избрани след направен анализ от съвместния екип на „Зелена София" съвместно с ирландска компания на трафика около 9 централни столични училища, като са разработени различни маршрути.

Общият пробег на маршрутите за двете линии е 9,4 км на ден като стойността за периода на експоатация е близо 2000 лв.

След направено анонимно анкетно проучване сред родителите e установено, че над 50% от тях водят с автомобил децата си на училище. Проучване сред родителите, директорите и учителите, показва, че готовност да използват новите линии са заявили 70 деца до 4 клас и техните родители, което би означавало над 40 леки автомобила по-малко.

Целта на проекта е да се намали трафика в пикови часове, когато обикновено родителите водят децата си на училище.