ЕРП Север инвестира 3,2 милиона лева в рехабилитацията на подстанция Варна Изток
Секция: ИКОНОМИКА
15 Януари 2021 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕРП Север инвестира 3,2 милиона лева в рехабилитацията на подстанция Варна Изток

/КРОСС/ В рамките на 2019 и 2020 г. ЕРП Север извърши мащабна рехабилитация на подстанция Варна Изток. Подстанцията е от ключово значение за електрозахранването на Варна, като снабдява с електричество повече от 40 000 домакинства в града. През 2021 г. предстои доставката и монтажът на нов силов трансформатор с мощност 50 MVA в подстанция Варна Изток, с което общата инвестиция в проекта възлиза на 3,2 милиона лева.

Дейностите по рехабилитация на съоръженията в подстанцията са част от инвестиционната програма на електроразпределителното дружество. Те включиха цялостно обновяване на откритата разпределителна уредба (ОРУ) 110kV, изграждане на нова двойна шинна система, заедно с прилежащите съоръжения и стоманените поцинковани портали. След направените подобрения уредбата е оборудвана с 8 изцяло нови елегазови прекъсвачи, 21 разединители, 12 напреженови трансформатори и 18 токови трансформатори.

Проектите на ЕРП Север, заложени в инвестиционната програма на дружеството, подлежат предварително на внимателен експертен анализ. Целта е да бъдат обхванати места с повишено потребление и необходимост от модернизация на съоръженията. С изпълнението на планираните инвестиционни проекти, реализацията на паралелно протичащата ремонтна програма и извършването на неотложни дейности по мрежата, ЕРП Север се грижи да осигурява качествено електроснабдяване на своите клиенти.