Рали "Дакар" отново взе жертва, почина френски моторист
Секция: СПОРТ
15 Януари 2021 13:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рали "Дакар" отново взе жертва, почина френски моторист

/КРОСС/Френският пилот при мотоциклетистите Пиер Шерпен е починал от раните си след тежко падане на Рали Дакар, превръщайки се в първата жертва на надпреварата за тази година, съобщиха организаторите.

52-годишният Шерпен си отишъл от този свят по време на медицинското си транспортиране до Франция, след като претърпя инцидент със 178 км/ч в неделя. „По време на транспортирането му с медицински самолет от Джеда до Франция, Пиер Шерпен починал от раните си, причинени от падането…на 10 януари“, се казва в изявление.

Припомняме, че португалският състезател Пауло Гонсалвеш почина миналата година по време на надпреварата, която е окачествена от мнозина като „най-трудното и екстремно рали“. Шерпен, който участваше за четвърти път на Рали Дакар, бе намерен в несвяст след падането си и бе закаран в болница в Сакака, преди да бъде качен на самолета за Джеда.

След спешна неврохирургична операция, предприемачът и любител на плаването бе поставен в индуцирана кома и се намираше в стабилно състояние преди транспортирането до Лил. „Аз съм аматьор, не искам да спечеля, а да изследвам пейзажи, които никога не бих имал възможност да видя. Всичко е вълнуващо – карането на мотоциклета, изживяването на страстта, опознаването на себе си“, каза по-рано Шерпен.

Междувременно, французинът Стефан Петерханзел спечели за рекорден 14-и път Рали Дакар, 30 години след първия си успех в най-екстремната надпревара в автомобилния календар.

 

Петерханзел, който носи прозвището „Г-н Дакар“, вече има осем титли при автомобилите, както и шест триумфа при моторите. 55-годишният пилот на Мини, напътстван от навигатора Едуар Буланже, финишира пред катареца Насер Ал-Атия (Тойота), а подиумът бе завършен от испанеца Карлос Сайнц отново с Мини.

При мотоциклетистите победата бе за аржентинеца Кевин Бенавидес.