Интересни факти за филма “Зеленият път”
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Януари 2021 18:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Интересни факти за филма “Зеленият път”

/КРОСС/Стивън Кинг е автор на историите, които са в основата на два филма, които вече десетилетия са любими на киноманите, защото са оригинални и в същото време универсални: „Зеленият път" и „Изкуплението Шоушенк". И двата филма са заснети от един и същ режисьор - Франк Дарабонт.

Ето няколко интересни факти около създаването на шедьовъра „Зеленият път".

Джон Траволта, Майкъл Кийтън и Майкъл Дъглас са първоначално поканени за кастинга за ролята на главния надзирател и главен герой във филма. В крайна сметка бил избран Том Ханкс, който не могъл да откаже на режисьора втори път. Той е бил поканен от Дарабонт и в първия му проект - „Изкуплението Шоушенк", но бил вече ангажиран за участие в друг шедьовър, обичан от милиони зрители - „Форест Гъмп" през 1994 г.

Първоначално беше планирано Том Ханкс да играе своя герой в напреднала възраст. Гримът се сторил на снимачния екип несполучлив. Франк Дарабонт споделя по-късно, че заснемането на „Зеленият път" е било истинско удоволствие. Той е копродуцент на филма и лесно можел да заснеме филма, с пълна творческа свобода.

Трудно е да си представим, че ролята на Джон Кофи може да е била дадена на някой друг, освен на Майкъл Кларк Дънкан. Продуцентите дълго време търсели актьор за тази роля и обмисляли кандидатурата на баскетболиста Шакил О'Нийл. Но Брус Уилис им предложил Дънкан, с когото се сприятелява след снимките на „Армагедон" през 1998. В действителност Майкъл Кларк Дънкан не е такъв гигант - той е със същия ръст като Дейвид Морс (в ролята на надзирателя Брут Хауъл).

Американска градска легенда гласи, че веднъж млада жена се приближила до Стивън Кинг и му казала: "Извинете, но не харесвам вашите мрачни и ужасни истории. По-добре напишете нещо вдъхновяващо като „Изкуплението Шоушенк" или „Зеленият път". Изненаданият писател възкликнал в отговор: „Госпожице, всъщност тъкмо аз съм авторът на сценариите на тези филми!"