Пенсионерите до 2025 ще могат да прехвърлят втора пенсия в НОИ
Секция: ИКОНОМИКА
15 Януари 2021 15:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пенсионерите до 2025 ще могат да прехвърлят втора пенсия в НОИ

/КРОСС/ Парламентът прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с изплащането на вторите пенсии. Проектът на Министерски съвет бе подкрепен от управляващите, а ДПС и БСП се въздържаха. С поправките се регламентират три вида пенсии, които да се изплащат от универсалните пенсионни фондове.

Вторите пенсии ще могат да се получават пожизнено, разсрочено или еднократно. Последният вариант ще бъде в случаите, когато натрупаните средства са недостатъчни за разсрочено или пожизнено изплащане.

Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на осигурените права.

Пожизненото изплащане на вторите пенсии, ще е за тези, които имат достатъчно средства в личните си партиди, така че да получат поне 15% от размера на минималната пенсия. Така през тази година най-ниският размер ще бъде 45 лева при минимална пенсия 300 лв.

За хората, чиито партиди не стигат за пожизнена пенсия, но надхвърлят 3 минимални пенсии, ще могат да получават парите си разсрочено.

Еднократно и накуп ще могат да си вземат парите тези, които в партидите си имат по-малко от 3 минимални пенсии.

Наследавяне на втората пенсия има, само ако тя е получавана разсрочено или пожизнено.

Дава се възможност и на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да изберат дали да прехвърлят партидите си в НОИ до 1 година преди тази възраст.

Тези, които не са прехвърлили партидите си от частните фондове в НОИ, а искат да го направят, ще имат срок до 30 юни тази година.

По време на дебата БСП се обявиха против предложените промени, като упрекнаха, те се правят в последни момент. Основна тема в разискванията беше и доклада на Комисията за финансов надзор, в който има много предложения за поправки на законопроекта.

Според социалистите текстовете са лобистки и защитават интересите само на пенсионните фондове.

Светлана Ангелова от ГЕРБ обясни, че философията на законопроекта е да създаде ясно регулиране на фазата на изплащане от универсалните пенсионни фондове. По думите й това би улеснило информираният избор на лицата, подлежащи на допълнително, задължително пенсионно осигуряване. Тя обясни, че първите пенсионери се очакват през септември 2021 и със законопроекта се предлага детайлно уреждане на фазата на изплащане на пенсиите им.

Хасан Адемов е на мнение, че на този етап няма време за променяне на философията на законопроекта, каквито се предложенията на КФН.

Сега на последващ етап да се оспорва капиталовата адекватност и гаранциите с по-високи размери, означава че някога не сме си свършили работата, както трябва и това е нашият аргумент да се въздържим от подкрепа за този законопроект, който иначе дава възможност на първата кохорта пенсионери да получат своите пенсии",обясни Адемов.