Подпорна стена застрашава основите на жилищен блок в Кърджали
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Януари 2021 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подпорна стена застрашава основите на жилищен блок в Кърджали

/КРОСС/ Кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис и зам.-кметът по строителство инж. Катя Митовска извършиха оглед на място за настоящето състояние на подпорната стена в непосредствена близост до блок „Орфей - юг" в кв. „Веселчани", съобщиха от Общината.

Подпорната стена е в предаварийно състояние. Тя е деформирана и напукана преди около 6 г., като деформациите продължават най-силно в есенно-зимния сезон.

В резултат на обилните валежи тази седмица земната основа е силно преовлажнена и е увеличен земния натиск върху подпорната стена. Това е довело до увеличаване на наклона на стената и уголемяване на пукнатината.

На място бе констатирано запушване на канализационния клон и ревизионна шахта, която се намира в непосредствена близост до стената.Съществува реална опасност при следващи валежи от сняг и дъжд стената да се разруши и да компрометира земния насип на основите на блока. Инж.Катя Митовска сигнализира своевременно „ВиК" за почистване на канализацията.

През декември 2015 г. е изготвен технически проект, с който в началото на 2016 г. общината е кандидатствала за средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Към момента няма одобрени средства за реализиране на проекта.

Мерките, които ще бъдат предприети от община Кърджали са извършване на ревизия на канализационните клонове на блока и изграждане на дренажна система, която да отведе повърхностните и подпочвени води извън обсега на земния насип.

След оглед на място от конструктора, ще се търсят необходимите средства за финансиране и решаване на проблема.