От 18 януари Англия и Шотландия искат тест за Covid-19
Секция: СВЯТ
15 Януари 2021 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От 18 януари Англия и Шотландия искат тест за Covid-19

/КРОСС/ Изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англия и Шотландия граждани, включително и от България, е отложено и влиза в сила от 04:00 ч. (GMT) на 18 януари 2021 г., съобщи българското външно министерство. Освен това, гражданите трябва да се самоизолират за 10 дни.

Тестът трябва да е направен в рамките на 72 часа преди пристигането, като резултатът следва да бъде представен на английски, френски или испански език.

За да е валиден тестът, трябва да е по метода PCR или по друг надежден начин с поне 97% специфичност и 80% чувствителност за засичането на Covid-19.

Документ за отрицателен тест ще се изисква при пътуване с всички превозни средства. При липса на теста транспортните компании могат да откажат превоза.

Остава изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр с данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

Запазва се възможността за съкращаване на карантината след отрицателен резултат от тест, направен за собствена сметка на 5-ия ден от самоизолацията.