БНТ със специална програма за клетвата на американския президент
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Януари 2021 12:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНТ със специална програма за клетвата на американския президент

/КРОСС/ Българската национална телевизия ще проследи специалната церемония, на която ще положат клетва избраните за американски президент Джо Байдън и вицепрезидент Камала Харис. На 20 януари 2021 г. специалното издание на предаването „Още от деня" ще се излъчва от 18:30 до 20:00 часа по БНТ 1 и онлайн по www.bntnews.bg. Предаването ще проследи на живо официалната церемония от Вашингтон. Събитието започва в 18:30, а самата клетва и първата реч на Байдън като действащ президент са в 19:00 часа. Специални пратеници на БНТ в американската столица са Цветелина Йорданова, изпълнителен продуцент „Международни новини" и Владимир Богдански, оператор. А опитната журналистка Надя Обретенова ще води предаването „Още от деня". Към нея ще се присъединят международните коментатори на БНТ Евгения Атанасова и Йоана Левиева - Сойер.

Всеки детайл от церемонията по встъпването в длъжност на Байдън и Харис, както и анализ на политиката в САЩ, промяната, която предстои в глобалната политика, наследството на Тръмп и напрежението в американското общество – са темите, които ще коментират анализаторите от студиото в София и от Вашингтон. 

Първите моменти на подготовката за събитието във Вашингтон, както и прогнози от големите столици в света  ще бъдат акцент в международното предаване „Светът и ние“, което се излъчва от 16:40 ч.

В деня на инаугурацията на американския президент, БНТ 1 ще излъчи и специален филм в рубриката „В кадър“ от 21:30 ч. „Битката за душата на Америка“ прави обобщение на най-необичайните избори в новата история на САЩ, проведени на фона на пандемия. Избори, белязани от рекордно предварително гласуване, довело до безпрецедентно дълго броене на гласовете и очакване на резултата от изборите в продължение на дни. Проследява стратегиите на двамата основни претенденти - Джо Байдън и Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом и най-вече сблъсъкът им по най-важната тема на годината - ковид - 19, довел в крайна сметка до победата на демократа и загубата на Тръмп, пропилял шансовете си за втори мандат по време на коронакризата. Автори на филма са Цветелина Йорданова и Александър Марков, а оператори са Атанас Атанасов и Владимир Богдански. Режисьор на лентата е Мария Христова, монтаж - Цветослав Юруков. 

 

Двамата журналисти и операторите заснеха филма по време на пътуването си до САЩ, за да отразят изборите. Във филма авторите показват, чрез героите си разделението на Америка –  привърженици на демократите и републиканците; фенове и противници на Тръмп; хора, изповядващи различни ценности и представи за страната си и управлението й.