Съдържанието на медикаментът, излекувал Тръмп от COVID-19
Секция: Здраве
16 Януари 2021 13:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдържанието на медикаментът, излекувал Тръмп от COVID-19

/КРОСС/ Специфично лекарство за лечение на COVID-19 все още няма, макар екипи от учени от целия свят да работят на пълни обороти, за да пречупят гръбнака на пандемията. Светъл лъч в този епидемичен мрак се появи, когато световните медии съобщиха, че Доналд Тръмп е преборил COVID-19 благодарение на специален коктейл от медикаменти.

" Да, Доналд Тръмп е бил лекувал с комплекс от медикаменти. Моноклоналните антитела дават тласък на диагностиката и изследователска дейност. До откриването им за тези дейности са били използвани серуми, плазма, взети от преболедували хора. Плазмата е индивидуална, няма как да бъде стандартизирана, което е недостатък, който се преодолява с моноклоналните антитела", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

"Моноклоналните антитела са абсолютно еднакви помежду си. По-късно бива открито, че те могат да се използват и за лечение. Идеята е да се атакува болест, тумор, вирус директно и само тях, без да вредят на останалата част от тялото", добави още гостът.

"Моноклоналните антитела се получават от успешно излекувани пациенти и възпроизведени по биотехнологичен път. Те са биологичен продукт, което предполага, че трябва да имат по-добра поносимост от пациентите, коментирани са незначителни прояви на странични ефекти", информира вирусологът.
"Тези тела са лицензирани за употреба преди 30 години, но бързо се развива тяхното използване в края на миналия век. Повечето се прилагат в онкологията и автоимунните заболявания. Моноклоналните антитела могат да се свържат генното инженерство. Правят се опити, които да позволят по-евтиното им получаване", заключи проф. Радостина Александрова.