Само с 1 доза от ваксината Janssen се постига забележителен резултат
Секция: Здраве
16 Януари 2021 15:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Само с 1 доза от ваксината Janssen се постига забележителен резултат

/КРОСС/ Пред увеличаващия се брой на заразените с коронавирус в света, нуждата от повече видове и повече дози ваксини, възможно най-ефективни, става все по-належаща в момента. Към тези на Pfizer, Moderna и AstraZeneca, които са в обращение, се очаква да се присъедини и Janssen на Johnson & Johnson, когато приключи своите изпитания в третата фаза.

Досега от компанията обявяват, че препаратът е успял да стимулира неутрализиращи антитела при повече от 90% от участниците само с една доза. Според предварителните резултати от клиничното изпитание през първите две фази, публикувани в New England Journal of Medicine, има и още.

Въпреки че тези 90% бяха достигнати на 29-ия ден, на 57-ия ден бяха открити антитела при 100% от участниците и този имунен отговор продължи поне до 71-ия ден.

Това са последните данни на разположение. По този начин при всички участници, на възраст между 18 и 55 години, е постигнат имунитет, без да се налага инжектиране на втора доза, както при други ваксини срещу коронавируса.

В края на януари ще бъдат оповестени резултатите при хора на възраст над 65 години, въпреки че е предвидено наблюдението да продължи една година. В края на месеца ще пристигнат резултатите от трета фаза.

Подобно на данните за реакцията на хората над 65 години, резултатите, получени от фаза 3 от клиничното изпитание на „Янсен", също ще бъдат официално обявени в края на януари.

Всички досегашни данни са неокончателни и приблизителни, но ако окончателно се стигне до заключението, че ваксината е ефективна и безопасна само с една доза, ще бъде поискано разрешение за спешната й употреба от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ. (FDA), Европейската агенция по лекарствата и в останалите страни по света.

В случая голямата разлика, с оглед на гореспоменатите резултати, на ваксината „Янсен" в сравнение с останалите е прилагането на единична доза и имунитетът, който може да се постигне само с нея, без да е необходима втора доза.

За препарата на Pfizer трябва да се приложи втора доза, когато са минали 21 дни от първата инжекция. За Moderna периодът е 28 дни между едната и другата доза. Което, ако бъде окончателно потвърдено, с „Янсен" може да се постигне с повече хора за по-малко време.