Подслон за хората без дом
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Януари 2021 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подслон за хората без дом

/КРОСС/ С 15 места за приютяване на бездомни хора през зимата разполага Кризисният център в Шумен, който се намира на улица „Шуменска комуна". Сигнали за скитащи, които имат нужда от подслон, се подават на дежурния телефон в Общината - 054 857 677.

В центъра са предвидени и 20 места за пострадали при бедствия и аварии, а също и за хора, закъсали по пътищата. В Търговище има шест места за подслон, но до момента само един човек е потърсил помощ там. Настаняването на скитащите става само с тяхното лично съгласие, уточниха от Общината.

Бездомните трябва да минат през Спешна помощ, откъдето да ги насочат към мястото на настаняване. В Силистра Центърът за временно настаняване на улица „Богдан Войвода" може да приюти 10 души, информират от местната управа. В Разград няма център за бездомни или кризисен център, а в условията на пандемия няма възможност да се обособи кризисна стая в някоя от съществуващите социални услуги. Потърсено е съдействие от Центъра за временно настаняване „Добрият самарянин" в Русе, откъдето са уверили, че при свободни места ще бъдат приети нуждаещи се и от община Разград. Насочването на бездомните се извършва от Дирекция „Социално подпомагане", в техните компетенции е изготвянето на документацията за настаняване, оттам поемат и разходите за PCR тест, какъвто е необходим за настаняване в Центъра в Русе, а Община Разград осигурява транспорта до крайдунавския град.

В Русе приютът „Добрият самарянин" разполага с 60 места, но през зимата капацитетът редовно се надвишава. На 60 бездомни осигурява храна Кризисният център на БЧК. Веднъж седмично хората получават топла храна и пакет с продукти за останалите дни, а също и принадлежности за лична хигиена, дезинфектант, маски и бельо за цяла седмица. Още четири кризисни центъра има в Русенска област за подслон при тежки зимни условия - в Бъзън, Сливо поле, Пиргово и Бяла, като те са оборудвани със спални чували, минерална вода, суха храна и консерви.