Разходката в парка намалява стреса от работата
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Януари 2021 18:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разходката в парка намалява стреса от работата

/КРОСС/ Работата предизвиква толкова много стрес, че го превърна в глобален проблем на общественото здраве. Японски учени установиха, че работещите хора, които редовно се разхождат в паркове или гори, се справят по-добре със стреса на работното място, съобщи "Сайънс дейли".

Резултатите от изследването на проф. Шиничиро Сасахара от университета в Цукуба бяха публикувани в сп. "Пъблик хелт ин практис".

Екипът му е анализирал резултатите на работещи хора при оценка на "чувство на съгласуваност", демографски показатели и навиците им да се разхождат. "Чувството на съгласуваност" е понятие, въведено от Арон Антоновски през 70-те години на миналия век. То оценява откриването на чувство за смисъл в живота, разпознаване и разбиране за стреса и чувството на готовност и способност да се справим със стреса. Изследвания са показвали, че фактори като степента на образование и съжителството с друг човек усилват чувството на съгласуваност, а пушенето и недостигът на физическа активност го намаляват. Хората с високи показатели при оценка на чувството на съгласуваност са по-устойчиви на стрес.

В изследването са отчетени данните на над 6000 работещи японци на възраст от 20 г. до 60 г. То установило най-високи стойности на чувството на съгласуваност при хората, които редовно се разхождат в гората, паркове и зелени пространства.

"Изследването ни показва, че разходка поне веднъж седмично в гората или парк може да помогне на хората да повишат чувството си за съгласуваност", каза проф. Сасахара.