Вицепремиерът Марияна Николова посети Асеновата крепост
Секция: Туризъм
17 Януари 2021 11:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепремиерът Марияна Николова посети Асеновата крепост

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Асеновата крепост. Тя е сред най-атрактивните и често посещавани туристически забележителности около Асеновград, а близостта до главния път допълнително улеснява достъпа до него, коментира министърът.

Тя посочи още, че културно-историческите обекти са сред водещите фактори за превръщането и утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация, което е и ключов приоритет в работата на министерството. На място вицепремиерът се запозна както с дългогодишната история на крепостта, така и лично се увери в спазването на противоепидемичните мерки на обектите.

Забележителностите също трябва да работят при съблюдаване на утвърдените правила за дейност в условия на пандемия, само така, от една страна, ще продължат да посрещат туристи, а от друга, ще запазим здравето на гостите - и физическо, и психическо, посочи още вицепремиерът.

Обектът се намира на естествен скален масив. Той е използван още от траките през V век пр.н.е., а по-късно и по времето на римския император Юстиниан като една от 300-те крепости, подготвени за защита от навлизащите в империята славянски племена. Първите писмени сведения за крепостта датират от устава на близкия Бачковски манастир, създаден през 1083 г. Тогава византийският военачалник Григорий Бакуриани основава манастира и му подарява калето Петрич и прилежащите към него селища.

Асеновата крепост дава ясна представа за средновековните укрепителни съоръжения и създава усещането на всеки турист, посетил я поне за малко, че се пренася в отдавна отминали времена. През 1973 г. крепостта е обявена за архитектурен паметник.