Марияна Николова обсъди развитието на местния туризъм с кмета Димитър Бакалски
Секция: Туризъм
17 Януари 2021 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марияна Николова обсъди развитието на местния туризъм с кмета Димитър Бакалски

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети село Нареченски бани и се срещна с кмета Димитър Бакалски. Това е един от най-старите курорти в страната и тази година през юли ще отбележи своята 130-годишнина. Районът е известен със своята лечебна радонова вода, която лекува нервната система, опорно-двигателния апарат и диабет, тя няма аналог в България.
Вицепремиерът и кметът обсъдиха перспективите пред местния туризъм за предлагане на разнообразни услуги през четирите сезона на годината.

„Възможностите на Нареченски бани в насърчаването на здравния и балнеотуризма са много големи и имат дълги традиции, които в условия на пандемия от Ковид-19 стават все по-актуални, и ние трябва да ги надграждаме и развиваме", заяви вицепремиерът. Тя подчерта, че регионът има пряк принос за утвърждаването на страната ни като здравословна и сигурна дестинация за българските и чуждестранните туристи и тази тенденция трябва да продължи да се изгражда.

По думите й мерките, предприети от правителството на премиера Бойко Борисов за гарантиране безпроблемното пребиваване на туристите в местата за настаняване и туристическите обекти, са подкрепили бранша в трудните времена на пандемията. В допълнение икономическите мерки, осигурени от кабинета, са подпомогнали предприятията в отрасъла. По данни на Министерството на икономиката близо 48 млн. лв. са били усвоени от компании в туристическия сектор.

Димитър Бакалски постави въпроса за собствеността на парка в центъра на курорта. Един основен проблем е липсата на общинска собственост и на първо място искаме централният парк в курорта да бъде прехвърлено под ръководството на местената власт, поясни той.

Очакваме с общи усилия да осъществим рестарт на сектора през настоящата година и съм убедена, че чрез продължаващото ваксиниране ще насърчим този процес, посочи министърът на туризма.