Парализиран мъж се изкачи с инвалидна количка на небостъргач в Хонконг
Секция: СВЯТ
17 Януари 2021 15:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парализиран мъж се изкачи с инвалидна количка на небостъргач в Хонконг

/КРОСС/ Парализиран мъж в инвалидна количка успя да се изкатери почти до върха на небостъргач в Хонконг. 37-годишният Лай Чи-уай е с увреден гръбначен мозък след автомобилна катастрофа, но дори обездвижен от кръста надолу, той не спира да преодолява различни препятствия чрез любимото си занимание - алпинизма.

Докато слънцето залязваше зад 300-метров небостъргач в Хонконг, Лай Чи-уай, завързан здраво за инвалидната си количка, се издърпваше по фасадата на внушителната сграда. Той достигна кота от 250 метра, ставайки първият човек в историята на административния район, който прави това в инвалидна количка. След над 10 часа изкачване на Нина Тауърс, използвайки система от макари, 37-годишният Лай разбра, че не може да стигне до върха, както беше планирал, и спря. Той заяви, че изкачването на сгради е различно преживяване от това в планините.

Лай Чи-уай - катерач: „Бях уплашен. Когато се изкачвам в планина, мога да се държа за скалите, за малки пукнатини в тях, но по стъклото трябва да разчитам само на въжето, на което вися. Имах мечта да опитам нещо различно в бетонната джунгла на Хонконг."

Въпреки отказването на Лай, събитието набра 5.2 милиона хонконгски долара (или 671 000 щатски долара) в подкрепа на хората с увреден гръбначен мозък и отбеляза 10 години от пътния инцидент, след който смелият катерач остава парализиран от кръста надолу. Преди катастрофата Лай Чи-уай е един от най-добрите алпинисти в света. Той е четирикратен победител в азиатския шампионат по скално катерене и номер 8 в света. Трябват му години, за да се нагоди към живота в инвалидна количка и да възобнови работата си като инструктор по катерене. След това Лай започва да катери различни височини, като паметно остава изкачването му на планината Лайън Рок, която е символ на силата и устойчивостта на Хонконг.