Простички упражнения свалят кръвното налягане
Секция: Здраве
17 Януари 2021 17:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Простички упражнения свалят кръвното налягане

/КРОСС/ Канадски учени са установили, че упражнения за разтежение - т. Нар. Стречинг, намаляват кръвното налягане по-ефективно от ходенето. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Physical Activity and Health.

"Когато разтягате мускулите си, разтягате и всички кръвоносни съдове, които хранят мускулите, включително големите артерии. Ако намалите сковаността на артериите, съпротивлението на кръвния поток ще намалее", обяснява д-р Фил Чилибек, един от съавторите на статията, цитиран от EurekAlert.

По време на експеримента участниците в него правели разтежения или разходка по половин час 5 дни в седмицата. В проучването са участвали 40 души, чиято средна възраст е била 61 години. Учените са измервали кръвното им налягане преди и след експеримента.

Групата на участниците, които са правили стречинг, показват по-значително намаляване на кръвното налягане по всички параметри. В замяна, обаче, участниците в експеримента, които се правили половинчасови разходки 5 дни в седмицата, загубили повече телесни мазнини в областта на талията.