Марияна Николова: Очакваме по-малък спад на туристите за зимния сезон в курорта
Секция: Коментари
17 Януари 2021 15:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марияна Николова: Очакваме по-малък спад на туристите за зимния сезон в курорта

/КРОСС/ Курортът Пампорово традиционно е предпочитана дестинация за пътувания на българите. И от началото на този сезон се запазва тенденцията основно родни туристи да пътуват в региона. Очакваме това да се запази, благодарение на което нашите прогнози са за по-малък общ спад на посещенията за целия сезон. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Пампорово.
Министърът информира още, че от началото на този зимен сезон нашите анализи показват общо намаление на туристите между 65 и 70 на сто. Моментните данни сочат още, че броят на късните записвания не е на нивата, които традиционно се наблюдават, и затова текущата прогноза е, че през зимен сезон 2020/2021 не е изключено спадът да достигне 75%, посочи още тя.

От началото на сезона българските туристи са около 60 на сто по-малко спрямо миналата година, докато намалението при чуждестранните посетители е близо 90%. За момента анализите не показват възможности за голямо изменение на тези данни. Чуждестранните граждани, отседнали в места за настаняване от началото на зимния сезон, са предимно от Румъния, Турция, Украйна, Германия. Все още са в сила ограничения на международните пътувания за редица страни в Европа. За съжаление сред тях са и традиционни за зимния ни туризъм пазари като Великобритания и Гърция, затова особено неблагоприятно е, че броят на посещенията на англичани и гърци е изключително малък, заяви вицепремиерът. По думите й прогнозите показват, че хотелите ще бъдат по-тежко засегнати в сравнение с къщите за гости. Според текущите данни от ЕСТИ от началото на зимния сезон спадът в броя на туристите в къщи за гости е малко над 30%, докато в хотелите е около и над 70 на сто.

Министърът поздрави всички по повод Световния ден на снега Надяваме се да няма повече подобни трудности и до края на зимния сезон метеорологичните условия да са добри и да позволят на любителите на белите спортове да посещават и практикуват любимите си занимания, коментира тя.