Норвегия въвежда и задължително тестване за коронавирус на граничните пунктове
Секция: СВЯТ
18 Януари 2021 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Норвегия въвежда и задължително тестване за коронавирус на граничните пунктове

/КРОСС/ Освен изискването за предоставяне на влизане в Норвегия на отрицателен тест за коронавирус, от понеделник, 18 януари 2021 г. в 17ч, Норвегия въвежда за всички пристигащи, които през последните 14 дни са били в страна с червен рисков индекс (сред които и България) изследване за КОВИД-19 на съответния граничен пункт.

Тестът ще бъде PCR или антигенен бърз тест и ще е безплатен.
Изключение е предвидено за деца под 12 години; за граждани, които могат да докажат с медицински документ, че през последните 6 месеца са преболедували от коронавирус или за граждани с жизнено важни функции в обществото.

Гражданите, които откажат да се тестват без основателна причина и не напуснат незабавно Норвегия, подлежат на глоба и ще бъдат настанени в карантинен хотел за периода на задължителната 10-дневна карантина.

При влизане в Норвегия през граничния контролно-пропускателен пункт в Свинесунд, поради недостатъчен тестови капацитет там тестването може да бъде извършено и на други места, но не по-късно от 24 часа след преминаване на границата и при условие, че времето за изчакване на граничния пункт надвишава един час.

Остават в сила и следните въведени по-рано изисквания:

- предварителна онлайн регистрация в рамките на 72 часа преди пристигане в Норвегия;

- представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен не по-рано от 72 часа преди пристигане в Норвегия. Приемат се резултатите, както от PCR тестове, така и от антигенни тестове, задължително преведени на разбираем за местните власти език – норвежки, шведски, датски, английски, френски или немски. От това изискване са освободени гражданите на Норвегия, чужденците със статут на постоянно пребиваващи в Норвегия, често пътуващите с цел работа от Швеция и Финландия, транзитно преминаващите пътници, гражданите, които могат да докажат с медицински документи, че през последните 6 месеца са преболедували коронавирус.

Остава и ​задължителната 10-дневна карантина при влизане в Норвегия от страни с червен рисков индекс, сред които е и България.

Пристигащите в Норвегия, които нямат адресна регистрация в Норвегия или техните работодатели и роднини не могат да подсигурят подходящо жилище, трябва да отседнат в карантинен хотел. За подходящо жилище се счита собствена стая с отделен кухненски и санитарен възел.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Oslo@mfa.bg.