Ммюзикълът „Шрек“ е отново на сцената на Софийската опера
Секция: КУЛТУРА
18 Януари 2021 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ммюзикълът „Шрек“ е отново на сцената на Софийската опера

/КРОСС/ Софийската опера представи за първи път в България през февруари миналата година мюзикъла „Шрек" от Дейвид Линдзи-Абер и Джанин Тезори - оригинална Бродуейска продукция на DreamWorks Theatricals и Neal Street Productions. През януари, тази година, магичната история на предизвикващото симпатии у публиката зелено чудовище Шрек, ще се играе отново на 29 януари от 19:00 ч., на 30 и 31 януари от 16:00 часа. През месец февруари спектаклите са на 5 от 19:00 ч., на 06 и 07.02 от 16:00 ч. и на 21 и 28 март са от 11:00 часа.

За Шрек и приятелите му - прочути приказни герои, сред които Пинокио, Питър Пан, Злата фея, Грозното патенце и други по въздействащ начин пред публиката ще разкажат артистите: Константин Икономов, Атанас Йонков, Кръстина Кокорска, Боян Арсов, Цветелин Павлов и др. В спектакъла участват балетът и оркестърът на Софийската опера и балет.

Каква е тайната на Шрек, която той пази до последно в себе си в изпълнение на обещанието си - да върне у дома изгонените от кралството им приказни герои? Дали ще спечели любовта на принцеса Фиона, държана в плен от огнедишащ дракон в строго охраняван замък? Каква ще е развръзката публиката ще може да научи на посочените дати.

Диригент на софийската постановка е Светослав Лазаров, художник на декорите - Чарлз Мърдок Лукас, художник на костюмите - Уитни Локър, художник на осветлението - Зак Блейн, тонрежисьор - Владимир Владимиров, хореография - Риолина Топалова. Зрелищният мюзикъл е създаден по култовата анимация на DreamWorks и книгата на Уилям Стайг. Преводът е на Лора Димитрова, Мирослав Димов и Борис Панкин.

Популярният в цял свят мюзикъл „Шрек" е подходящ за нашата млада публика.

Уест Хайлър е бродуейски режисьор. Поставял е впечатляващи заглавия, сред които - „Цирк дьо Солей" (Бродуей/Германия), „Малкият принц" (Полша),, „Големият ябълков цирк" (Линкълн център, Ню Йорк), „Панда" (Национален театър - Пекин), кукления мюзикъл „Авеню Q" (Столичен куклен театър, отличен с наградата ИКАР) и др. Бил е гост-режисьор на Шекспировия фестивал в Грейт Ривър, Нюйорския музикално театрален фестивал, Националния театър на Луисвил Арс Нова и др.

Композиторът на „Шрек" е Джанин Тезори. Тя е най-уважаваният театрален композитор жена в историята, с пет бродуейски мюзикъла и пет номинации за наградите „Тони". През юли 2019 г. Тезори направи премиера на операта си „Блу" (либрето: Тейзуел Томпсън) на фестивала „Глимърглас" в Купърстаун, щата Ню Йорк.

Мюзикълът „Шрек" има 8 номинации за наградата „Тони" и е отличен в категорията за най-добри костюми в мюзикъл.

Билетите за спектаклите вече са в продажба на касата на Софийската опера и балет и онлайн в мрежите на eventim.bg и Е-pay go.