Месечната инфлация от 0,5% и забавяне на годишната до 0,1% през декември
Секция: ИКОНОМИКА
18 Януари 2021 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Месечната инфлация от 0,5% и забавяне на годишната до 0,1% през декември

/КРОСС/ През декември 2020 г. месечната инфлация в България се повишава с 0,5%, докато годишната инфлация се забавя до едва 0,1%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повишава с 0,5% спрямо ноември, когато нарасна с 0,1 на сто. Това увеличение на месечната инфлация е в резултат на скок на цените за развлечения и култура и нарастване на транспортните цени при слабо намаление на цените на хранителни продукти и спад на тези за облекло и обувки.

На годишна база потребителската инфлация се забави рязко през декември до едва 0,1% от 0,4% през ноември, отбелязвайки най-слаб растеж от края на 2016 година.

Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2020 година нараства с 1,7% спрямо периода януари - декември 2019 година.

През декември намаление с 0,2% спрямо предходния месец регистрират цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите се понижават с 0,1 на сто. В същото време цените на облекло и обувки бележат спад с 1,7% спрямо месец по-рано, докато цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива остават на равнището от предходния месец.

Намаление с 0,2% има при цените за жилищно оборудване, домакински уреди и принадлежности, а в здравеопазването с 0,1 на сто. Транспортните цени се повишават през декември с 1,2% спрямо ноември, докато цените за развлечение и култура бележат ръст от 9,5 на сто.

Цените на съобщенията и за ресторанти и хотели бележат през декември увеличения с 0,1%, а тези за образование намаляват с 0,1 на сто, отчита още НСИ.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през декември също нараства с 0,5% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо декември 2019) се забавя до 0,0% от 0,3% месец по-рано и след като в началото на 2020 г. тя беше над 3 на сто.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.