Правителството отпуска 470 000 лева на Лъки за спешно укрепване на опасно срутище
Секция: ПОЛИТИКА
18 Януари 2021 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правителството отпуска 470 000 лева на Лъки за спешно укрепване на опасно срутище

/КРОСС/ Още днес ще заседава Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, за да отпусне правителството 470 000 лева на община Лъки за спешни укрепителни дейности, така че да се предотврати опасността от голямо срутище в региона, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който пристигна на място заедно с министъра на вътрешните работи Христо Терзийски и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Премиерът Борисов добави, че Комисията ще прецени също колко допълнителни средства ще са необходими за укрепването и на други проблемни места, сред които терени в Костинброд, Гоце Делчев, Брезница и Дъбница.

„Днес се надявам, както видяхте за Своге - в рамките на часове преведохме парите и започнаха да чистят. Надявам се до края на деня, най-късно утре сутрин да си получат средствата. Освен това за миньорите, които са в рудниците оловно-цинковите, в сряда ще им се продължи концесията, за да са спокойни и сигурни за работата", изтъкна министър-председателят Борисов. Премиерът посочи сериозната подкрепа на държавата, така че Лъки да се превърне в прекрасен туристически и промишлен център. Само за инфраструктурата в региона са отпуснати 53 млн.лв. Министър-председателят Борисов отбеляза, че продължава да се работи и по локалните платна на разширения преди две години път между Пловдив и Асеновград.

Министър-председателят Бойко Борисов опроверга и твърденията на президента Румен Радев по отношение на средствата, които правителството отпусна в подкрепа на гражданите и бизнеса в условията на пандемия. „Нека да каже кои пари да спрем? Дали тези 106 милиона на месец, с които се отпускат по 50 лева на пенсионерите, или 15-процентното увеличение на възнагражденията на полицаите и пожарникарите, или двойното увеличение на заплатите на учителите, или парите на общините".

Премиерът Борисов риторично запита още дали да бъдат спрени и средствата, които правителството всеки месец осигурява за служителите на първа линия в битката с COVID-19. „А от тези един милиард и 300 милиона лева, които даваме за бизнеса, мерките 60/40, 80/20, 75/0, кои пари да спрем? Или да каже - спрете „Хемус", не е важен за Варна и за Велико Търново, или да каже - спрете Ботевград-Мездра, Монтана-Враца, Видин, не е важно за хората", добави още министър-председателят Борисов. Премиерът посочи, че по всички тези важни за страната дейности и проекти са вложени милиарди, които са инвестиция с една единствена цел - подобряване живота на българските граждани.