От БХРА искат яснота за разхлабване на противоепидемичните мерки
Секция: Туризъм
18 Януари 2021 14:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От БХРА искат яснота за разхлабване на противоепидемичните мерки

/КРОСС/ От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация искат яснота кога и при какви условия ще бъдат разхлабени противоепидемичните мерки.

"Крайно време е да чуем от здравните власти защо затварят едни бизнеси, а други - не, страхува ли се Covid-19 от вечерен час", посочват в свое изявление от организацията и съобщават, че 30 на сто от хотелите и ресторантите не възнамеряват да отворят.

От организацията настояват за незабавно отваряне на всички заведения, както и за държавна подкрепа за достъп до евтини кредити и разсрочване на съществуващите на засегнатите в сектора.

В предаването "12+3" председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов коментира, че първоначално им е било заявено, че ще отворят заведенията при 300 нови случая на заразени с Covid-19 на 100 хиляди души, на 14-дневна база:

"Сега са 125 и какво още чакаме", коментира той.

Алибегов посочи, че в България има 27 800 заведения и изказа учудване, че са толкова малко тези, които не спазват забраната да работят:

"Говорим за последните 3 месеца за 25 заведения, които са отворили в нарушение. ... Как бизнесът стопанисва своите обекти, това, че едно заведение не работи, не означава, че то няма разходи. ... Не разбирам какъв е аргументът на здравните власти, че сега отново да се отметнат и да отидем на 1-ви март, не са го направили още".

По думите му при нощните клубове може да се контролира 50% запълняемостта им.

Според него не е логично да се отварят училищата, а да остават затворени заведенията.

Председателят на Асоциацията на заведенията съобщи, че му предстоят срещи с министрите Деница Сачева и Марияна Николова, на които ще представи аргументите им за разхлабени противоепидемичните мерки.