МРРБ: До две години всеки блок трябва да има технически паспорт
Секция: ИКОНОМИКА
18 Януари 2021 16:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МРРБ: До две години всеки блок трябва да има технически паспорт

/КРОСС/ Законовият срок, в който всяка сграда в България трябва да се снабди с технически паспорт, изтича в края на 2022 г. Срокът бе многократно удължаван през годините, но повече компромиси няма да има, обяви пред БНР зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев.

След 31 декември 2022 г. кметовете ще трябва да вземат нещата в свои ръце и да организират изготвянето на паспорти на сградите, които не са изпълнили задължението. Разходите ще са за сметка на собствениците и ако те не платят доброволно, парите ще бъдат събрани с изпълнителен лист, обясни Йовев.

Типично за България законовите изисквания за техническо досие на блокове, кооперации, административни здания и офис сгради вече дълги години се пренебрегват. А паспортизацията е важна - особено за по-старото строителство, защото трябва да покаже в какво състояние е сградата, отговаря ли на всички норми и изисквания за експлоатация и какво е необходимо за нейното саниране.

В момента само по-новите обекти са снабдени с технически "лични карти". Строените през миналия век масово нямат технически досиета, като това важи дори за големите сгради, в които се помещават министерства, агенции, комисии, кметства и т.н

Според действащия закон технически паспорт задължително се съставя при приключването на всички строителни обекти от 2007-а година насам, както и след след реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуващи сгради.

Процентът на паспортизираните сгради, построени преди 2007 г., до момента е много нисък, отчете Йовев.

Той обеща Министерството на регионалното развитие и благоустройството да съдейства за набавяне на информация за сградите - държавна собственост, и уточни, че документацията за жилищните сгради трябва да бъде потърсена в общините, където се съхранява.

Освен това МРРБ планира да направи разяснителна кампания, увери още заместник-министър Йовев.