15 млн куб. м вода са постъпили в яз. "Тича" в резултат на обилните валежи
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Януари 2021 19:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
15 млн куб. м вода са постъпили в яз. "Тича" в резултат на обилните валежи

ВиК- Шумен уведоми РЗИ - Шумен за повишени показатели за мътност на суровата вода, постъпваща от язовира

/КРОСС/Във връзка с обилните валежи през последните дни в яз. "Тича" саmпостъпили допълнително 15 милиона кубически метра вода, което е довело до увеличаване на водното количество в язовира до 148 милиона куб. м и повишаване на показателя за мътност на суровата вода, постъпваща от язовир „Тича".

В изпълнение на изискванията на чл. 10, ал.1 от Наредба № 9 (ДВ бр. 30 от 2001г., изменена и допълнена ДВ бр. 6 от 16.01.2018 г.) за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, ВиК - Шумен уведоми РЗИ Шумен, че в следствие на влошената метереологична обстановка и падналите валежи през последните дни, водата е с влошени показатели за мътност в градовете Шумен, Велики Преслав и Търговище, селата Дивич, Панайот Волов и Белокопитово и кв. Макак на гр. Шумен. Призовават се жителите на тези населени места да не използват водата за питейни нужди.

" Наблюдаваме непрекъснато състоянието на язовира и взимаме проби от водата сутрин и вечер", каза Жанета Панайотова, управител на ВиК - Шумен. " Ше информираме ежедневно за състоянието на показателите за
мътност и призоваваме жителите на Шумен, Търговище и Велики Преслав, Дивич, Панайот Волов, Белокопитово и кв. Макак на Шумен да не използват водата за питейни нужди, докато не установим, че показателите за мътност са се нормализирали, което ще съобщим своевременно", добави г-жа Панайотова.