Много неизвестни съпътстват участието в изборите на българите в чужбина
Секция: ПОЛИТИКА
19 Януари 2021 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Много неизвестни съпътстват участието в изборите на българите в чужбина

/КРОСС/ Неизвестните около участието на нашите сънародници в чужбина в предстоящия парламентарен вот са много. Това смята бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров. Те зависят не само от нашето желание, законодателството, усилията на МВнР и ЦИК, но и от законодателството и състоянието на съответната приемаща страна. Без съмнение, сънародниците ни ще гласуват при различни условия, категоричен беше преподавателят в ефира на „Здравей, България".

Според него ще е необходима стегната организация и много усилия от страна на външното ни министерство за организирането на избирателни секции. Той засегна и броя на секциите в страни, които са извън Европейския съюз, чието ограничение е до 35.

Това е решение на Парламента, така е преценил законодателят. Това е ограничителна мярка, с която не съм особено съгласен. Там, където има възможност, нека се направят, а не да се ограничават, смята проф. Киров.

Професорът коментира видеонаблюдението по време на изборния процес и при броенето на бюлетините. Ако не е предвидено в закона, че може да се провежда такова предаване онлайн и заснемане на процеса, то не може да бъде осъществено, категоричен беше бившият конституционен съдия.