Изненадващ фактор срещу имунитета посочи лекар
Секция: Здраве
19 Януари 2021 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изненадващ фактор срещу имунитета посочи лекар

/КРОСС/ Руският лекар и телевизионен водещ Евгений Комаровски в канала Telegram нарече „прекомерната чистота" фактор, който сериозно пречи на укрепването на имунитета ни. Според Комаровски на сегашното ниво на живот имунната ни система от самото раждане е в среда, в която не може да се развива нормално.

„След раждането бебетата се оказват в практически стерилна среда - всичко се измива, вари, много често се стерилизира", добави той. Комаровски е сигурен, че чрез прекомерна чистота около нас самите ние намаляваме броя на бактериите, които имунната ни система трябва да отразява. А това от своя страна, каза той, води до огнища на алергични и автоимунни заболявания.

Лекарят вижда решението на проблема в разнообразното хранене, по-специално в консумацията на храни, съдържащи млечнокисели бактерии. "В червата те образуват правилната флора, осигуряват нормално храносмилане, разграждат всякакви отрови и токсини, поддържат имунната система, имунната защита в най-ефективно състояние", каза Комаровски.

Той също така добави, че е изключително важно да се поддържа такъв режим, при който след физическа активност и спорт да се появява апетит, а всяко хранене да се предшества от появата на чувство за глад.