Ангелов: Електронният сертификат вече е факт
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Януари 2021 11:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангелов: Електронният сертификат вече е факт

/КРОСС/ Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов участва в представянето на сертификата за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие.

Сертификатът за ваксинация за COVID-19 у нас може да бъде видян в Единния национален портал, като за достъп се изисква електронен подпис. Сертификатът ще бъде валиден само за хората, които са получили две дози от ваксината. Системата стартира тази сутрин и работи в реално време.

Всеки сертификат имам уникален QR код, не само в България, но и в чужбина. Данните, сред които и партидният номер на всяка ваксина, са изписани на кирилица и латиница.

Всеки български гражданин, който има електронен подпис, може да влезе и да разгледа досието си. То е изцяло ориентирано към пациента, интегрирано с националната здравно информационна система. В него са отбелязани всички данни на пациента, като електронни рецепти, кръводаряване, лекуващ лекар. Всичко в системата постъпва автоматично.

"Електронният сертификат е факт", отбеляза здравният министър проф. Костадин Ангелов. Всеки ваксиниран, който има електронен подпис, може да получи електронния си сертификат и да имат достъп до пациентското си досие, отбеляза той.

Тези граждани, които нямат електронен подпис, от 1 февруари ще могат да поискат сертификат чрез личния си лекар. Личните лекари имат достъп до пациентските досиета и могат да го разпечатат.

Към края на март електронната система ще бъде надградена и ще стане възможно издаването на направления за всички процедури от доболничната помощ, съобщи здравният министър.

"В електронното досие ще включим и протоколите за скъпоструващо лечение. Това е приоритет, работим по него, това е резултатът", отбеляза проф. Ангелов.

Сигурността на системата е гарантирана чрез достъпа единствено с електронен подпис. "Достъпът не може да става по друг начин, защото така ще се намали нивото на сигурност. С електронния подпис гарантираме личните данни на всеки човек", каза министърът.