Киносалоните у нас регистрират 75% спад за 2020 година
Секция: КУЛТУРА
19 Януари 2021 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Киносалоните у нас регистрират 75% спад за 2020 година

/КРОСС/ За изминалата година българските киносалони отчитат 75% спад в посещаемостта. Това съобщи пред БНР Божидар Илиев, председател на Асоциацията на българските киносалони, която обединява собственици на малко над 100 киносалона в цялата страна.

Като се изключат първите два месеца преди коронакризата, спадът е 75%, обясни Илиев. За сравнение – през 2019 г. у нас са регистрирани 5 милиона зрители общо за киносалоните, за 2020 г. те са малко над 1 300 000 души.

До 31 януари кината остават затворени.

Правени са „всевъзможни опити за контакт с правителството“, отправяни са предложения и писма, уточни Илиев. „Но на нито едно от тях не получихме лъч надежда. Както се казва, поне с обещания да ни бяха нахранили“, коментира той в предаването „Хоризонт до обед“.

Седим и чакаме без никаква представа какво ще се случва. На практика повечето от колегите сме в изключително тежко състояние.“

Едногодишният репертоар на кината е бил изтласкан във времето заради Covid ситуацията. Сега очакванията са след поетапното отваряне на киносалоните да влезе в нормален порядък и самото разпространение на филмите, допълни Божидар Илиев.

Очаквам доста интересна и доста силна продукция, защото изключително интересни и любопитни заглавия бяха отложени във времето“, прогнозира Божидар Илиев.