Работата от вкъщи може да доведе до бърнаут
Секция: Интервюта
19 Януари 2021 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Работата от вкъщи може да доведе до бърнаут
/КРОСС/ Продължителната дистанционна работа засяга все повече различни направления, касаещи физическото и психическото състояние на служителите. Според доклада Workspace ecosystems of the future, изготвен от консултантската компания Cushman & Wаkеfield и Center for Real Estate and Urban Analyses, рискът от т.нар бърнаут (професионално прегаряне) расте в резултат от продължителната работа вкъщи. Служителите посочват, че се чувстват по-изморени и натоварени заради увеличения брой видео срещи и по-дългия работен ден.

“Все повече компании инвестират в допълнителни придобивки, с които служителите да си осигурят оптималната среда за работа от вкъщи. В дългосрочен план този тип дейности за стимулиране на продуктивността, корпоративната култура и чувството за принадлежност от разстояние ще са от съществено значение за бизнесите. А разходите за човешкия капитал ще растат пропорционално на времето, в което служителите са извън офиса“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор на Cushman & Wakefield Forton. 

В световен план работният ден се удължава с 8.2% или 48.5 допълнителни минути, сочат изчисленията в доклада. Това, заедно с потребността от социални контакти и поддържане на отношенията с колегите и компанията, е причина все повече служители да искат да се върнат в офиса. Според експертите хибридният модел (възможност за работа от офиса, дома или друга локация) ще повиши ефективността и удовлетвореността, като им осигурява гъвкавост и свободата да избират. Но малцина са тези, които изявяват желание да работят изцяло дистанционно.

“Безспорно е, че целта на офиса се променя. Изминалата година доказа, че макар оперативната работа и видео срещите да са възможни отвсякъде, работното пространство не може да бъде заместено, когато става въпрос за проява на креативност, изграждане на екипи и междуличностни отношения, приобщаване на нови хора. А за успеха на компаниите именно тези дейности са ключови“, допълва Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Според доклада явлениeто FOMO (Fear of Missing Out), което описва страха от пропускането на нещо интересно и създава усещане за неудовлетвореност, започва да се появява сред част от работещите от вкъщи. Особено видимо е в компаниите, където някои служители вече са се върнали в офиса. Напрежението се подсилва допълнително и от трудното балансиране между работа и домашни задължения.

Според авторите на доклада очакванията са със създаването на ваксината хората да започнат да се чувстват в безопасност на работното си място и това да улесни процеса по поетапното им връщане. Към октомври 2020 г. това вече е факт в Китай и Корея. Бизнесът там обитава офисите на нивата отпреди пандемията, а прогнозите са това да се случаи и на другите пазари след постепенното овладяване на разпространението на вируса.

В България проучване на Cushman & Wakefield Forton от същия период показа, че под 30% от служителите работят от офиса. Анкетата, проведена сред наематели с над 42 000 служители в София, показа, че 15% от запитаните планират да върнат служителите си в офиса през пролетта на 2021 г., а 84% нямат планове кога ще стане това. Прогнозите са ваксините да спомогнат за по-бързото връщане на работните процеси в нормално русло.