Кои градове са с най-бързи 5G мрежи
Секция: Технологии
19 Януари 2021 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кои градове са с най-бързи 5G мрежи

/КРОСС/ Анализ на Ookla показва кои са градовете с най-бърз 5G мобилен интернет в света. За получената информация е използван новия iPhone 12.
Спийд теста показва скоростите за сваляне и качване на данни с 5G телефона на Apple в градовете с най-добро покритие на мрежите от пето поколение в света.
 Резултатите показват, че най-бързият 5G мобилен интернет е този в Сеул, Южна Корея. В топ 3 влизат още Дубай и Рияд, следвани от Сидни, Хелзинки и Токио.
Мрежите и в трите града с най-бърз 5G интернет - Сеул, Дубай и Рияд – са изградени от Huawei. От всички 15 града, избрани за теста от Oоkla, Huawei осигурява покритие на цели 11, докато Ericsson – на 3 от тях - Сидни, Ню Йорк, Сингапур, a NEC/Fujitsu – единствено на Токио.
От анализа на Ookla става ясно също, че не всички оператори предлагат еднаква бързина на 5G мрежите. Например в Сеул LG U+ предоставят значително по-бърза скорост за download: 625.03 Mbps от своите телеком конкуренти SK Telecom и KT, съответно с 500.31 Mbps и с 393.95 Mbps.
 
 В Хонконг China Mobile HK е с най-висока скорост -  212.77 Mbps за download, следвани от csl, 3 и SmarTone. Разликата в скоростта на теглене на данни между най-бързия и най-бавния телеком е повече от двойна.

Средните 5G скорости в европейските градове са относително близки и не са особено високи. Една от причините е по-широкото разпространение на Sub 3G NR стандарта, а не на C-band MM.
Докладът на Ookla разкрива данните за скоростта на 5G мрежите при различните телекомуниационни оператори в Амстердам и Мадрид. В холандската столица KNP предоставят най-висока скорост, следвани от T-Mobile и Vodafone.   
В Мадрид първенец по 5G скорост пък е Vodafone със скорост при download от 232.51 Mbps.  
Докладът на Ookla ясно подрежда телекомуниакционните оператори с най-бързите 5G мрежи в четирите града: LG U+ в Сеул, China Mobile HK за Хонконг, KPN в Амстердам и Vodafone в Мадрид. Телекомите, предоставящи най-висока 5G скорост във всеки от градовете са избрали Huawei за играждане на мрежите.
Водещата позиция на Huawei по отношение на 5G скоростта e красноречива. Компанията разработва технологията от 2012 година, като инвестира над 600 милиона долара в създаването на най-бързата 5G мрежа още през 2013 година. Технологичният гигант е и най-големият доставчик на 5G оборудване в Южна Корея - първата страна успешно интегрирала и използваща новата технология за по-бърз мобилен интернет от пето поколение.