Черна пица стана хит на Халкидики
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Януари 2021 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Черна пица стана хит на Халкидики

Направена е с винена утайка

/КРОСС/ Ако пицата, която ви сервират, е черна и има силен мирис на мая, не бързайте да си мислите, че някой ви играе номера или че са объркали съставките, пише АНА-МПА.

Истината се крие другаде: тя е произведена от субпродукти при производството на вино, по-конкретно червено, и това обяснява тъмния й цвят. Винарна в Йерисо на Халкидическия полуостров през последните месеци оползотворява остатъците след ферментацията на виното и вече много от продуктите й стигат до трапезата. Пред радиопрограмата на АНА-МПА директорът на винарната Ангелос Заманис обясни, че се оползотворяват продукти, които досега са били изхвърляни и дори не са били използвани за рециклиране.

Кръгово

"Утайката е това, което остава след алкохолната ферментация и производството на вино. Ние не само не я изхвърляме, но и цялата тази смес сме я насочили към мрежа от производители в областта, които създават иновативни хлебни продукти като пица, хляб, а и сладкарски изделия. Сместа съдържа остатъчни захари, има киселинност и багрилни вещества и понеже се получава след алкохолната ферментация на виното, в нея има и остатъци от дрожди, откъдето идва и миризмата на мая", обяснява той. С оглед на цикличната икономика винарната, разположена в община Аристотелис, прилага този процес от една година насам и почти нищо не се изхвърля. По този метод вече няма случай, в който остатъците да се изхвърлят, като причиняват и замърсяване на околната среда, а - както обяснява химикът - "това, което остава на дъното на бъчвата, се превръща в нещо ново".

Нагоре

Заманис посочва, че става въпрос за продукти, които даже са увеличили продажбите на фирмите от района. "Хората, които добавят в тестото винена утайка, установиха, че продажбите им се покачват или защото хората опитват продукта от любопитство, или защото им харесва вкусът, който е особен, особено на хляба. Тези, които приготвят пица с винена утайка, даже наеха втори човек, за да насмогнат с поръчките", казва директорът на винарната.