Днес е смяната на властта между Тръмп и Байдън
Секция: СВЯТ
20 Януари 2021 08:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е смяната на властта между Тръмп и Байдън

/КРОСС/ Часове преди да поемат държавното кормило избраните за президент и вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и Камала Харис почетоха паметта на близо 400 000 американци, починали от COVID-19.

Церемонията е първа по рода си на федерално равнище и се проведе в последния ден на мандата на Доналд Тръмп. Мнозина виждат в действията на неговата администрация главната причина страната да има най-висока смъртност от патогена в света.

400 светлини около водното огледало при "Линкълн мемориъл" символизираха загубилите битката с коронавируса. 400 пъти удариха камбаните на Вашингтонската национална катедрала.

Джо Байдън обяви за приоритет борбата с пандемията веднага щом поеме президентския пост. Той планира да направи маските задължителни във федералните обекти, самолетите и автобусите, и незабавно да възстанови отношенията на страната със Световната здравна организация, след разрива при Тръмп.

"За да се излекуваме трябва да помним. Понякога е трудно да си спомним, но така лекуваме. Важно е да го направим като нация. Затова днес сме тук", заяви Байдън.

"Може и да сме физически разделени, но ние, американският народ, сме единни по дух. Моята трайна надежда и постоянна молитва е да излезем от това изпитание с нова мъдрост, така че да ценим простите моменти, да си представяме нови възможности и да отваряме сърцата си малко повече един към друг", допълни Камала Харис.

БНТ ще проследи специалната церемония, на която ще положат клетва избраните за американски президент Джо Байдън и вицепрезидент Камала Харис. Гледайте на 20 януари 2021 г. специалното издание на предаването „Още от деня" от 18:30 до 20:00 часа по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg.