Туризмът е един от най-перспективните сектори между Сърбия и България
Секция: ПОЛИТИКА
20 Януари 2021 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Туризмът е един от най-перспективните сектори между Сърбия и България

/КРОСС/ До края на тази година трябва да бъде завършен българският участък на магистралата от Драгоман до София, сръбският участък вече е готов. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на брифинг след среща министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович. По този начин ще осигурим качествена инфраструктура, която да е в подкрепа на развитието на туризма между двете страни.

"Нямаше как кризата да не се отрази и на обмена на туристи на двете страни, но това е един от най-перспективните сектори, на който можем да дадем повече тласък", отбеляза Екатерина Захариева.
Важно е да развиваме отношения като добри съседи. Свързани сме от векове, имаме близки и прагматични отношения, които дори във времена на криза и пандемия остават много близки, динамични. Успяваме да реализираме важни за целия регион инфраструктурни проекти", акцентира след срещата вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Сърбия е четвърта дестинация за българите. Сръбските туристи в България стават все повече всяка година. Трябва да осигурим качествена инфраструктура", поясни тя.

"До края на годината трябва да бъде завършен българският участък на магистралата от Драгоман до София, сръбският участък вече е готов. Трябва да бъде отворен и нов граничен пункт близо до Стара планина, който, за съжаление, още не е близо до реализация", посочи външният ни министър.

По време на разговорите двамата са се разбрали още ресорните министерства на двете страни да се фокусират върху изграждането на граничен пункт на север от Стара планина. Намерението за изграждането му е още от 2010 г., но той все още не е близо до реализация, отбеляза българският външен министър.
България продължава да подкрепя Република Сърбия по пътя ѝ към евроинтеграцията. "Ние винаги сме подкрепяли европейската инициатива на Сърбия, имаме желание да споделяме и опита, който имаме. Тази подкрепа ще продължи", увери Екатерина Захариева.

В следобедните часове Никола Селакович ще разговаря и с президента Румен Радев. Сръбският външен министър се срещна и с премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на кабинета. По време на срещата е била отбелязана българската подкрепа за европейския път на Сърбия. "Напредък е възможен единствено на основата на собствените заслуги и индивидуалните постижения в изпълнението на критериите", е бил категоричен премиерът.