Посланикът ни в САЩ: Силно се надявам визовият режим да отпадне при новия президент
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Януари 2021 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланикът ни в САЩ: Силно се надявам визовият режим да отпадне при новия президент

/КРОСС/ Освен голямото разделение в обществото, което ще изисква по-продължителен период, за да могат да се намерят правилните решения, другото голямо предизвикателство е пандемията от коронавирус". Тях определи като основни предизвикателства пред новата американска администрация посланикът на страната ни в САЩ Тихомир Стойчев.

Относно отношенията с България той обясни, че администрациите идват и си отиват, но приятелските и съюзнически отношения между двете държави остават.

Продължава модернизацията на българските военновъздушни сили с решението за придобиване на нови изтребители F-16. Мрежите от пето поколение. От стратегическо значение е приключването на интерконектора с Гърция, както и регионалният хъб „Балкан, допълни Стойчев.

Това партньорство е много важно и от гледна точка програмата за безвизови пътувания. Ние считаме, че България изпълнява всички критерии, единственият, който към този момент не се изпълнява е процентът на отказаните визи. Тенденцията обаче е положителна. Преди години беше 18%, за 2019 г. е 9.75%, категоричен беше Стойчев.

Според него не е недопустимо разделянето на европейските граждани на две категории. Факт е, че от много години България не представлява риск за САЩ. Добър пример е случаят с Канада. Силно се надявам визовият режим да отпадне при новия президент, каза посланикът.

Относно предстоящите избори за парламент у нас и организацията на процеса в чужбина Стойчев посочи, че българските дипломатически представителства в чужбина са организирали многократно вот и имат добър опит.

По места имаме общности и с тяхното съдействие съм сигурен, че изборите ще преминат в една нормална обстановка, заключи Тихомир Стойчев.