Системата за подаване на кислород на Международната космическа станция вече работи
Секция: Наука
21 Януари 2021 17:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Системата за подаване на кислород на Международната космическа станция вече работи

/КРОСС/ Системата за подаване на кислород на Международната космическа станция /МКС/ "Електрон-ВМ" работи нормално, съобщи пресслужбата на руското космическо ведомство, цитирана от ТАСС.

"В съответствие с работния план беше изключена и отново включена системата "Електрон-ВМ". Оборудването работи нормално", отбелязват от Роскосмос.

По-рано космонавтът Сергей Рижиков беше доложил в Центъра за управление на полетите, че вчера към 17:18 часа българско време, се е получил отказ на системата "Електрон".

Системата за подаване на кислород беше излязла от строя през месец октомври. В края на същия месец екипажът на станцията под ръководството на главната оперативна група за управление разглоби системата и потърси неизправностите. По време на ремонтните работи подаването на въздуха беше прехвърлено на дублиращата система, която се намира на американския сегмент. По-късно, пресслужбата на Роскосмос съобщи, че работата на "Електрон-ВМ" е възстановена. През месец декември тя отново излезе от строя.

Системата е предназначена за подаване на въздух в МКС, като тя е способна да изработва от 25 до 160 литра кислород за час и допълнително от 50 до 320 литра водород за час.