Започна изграждането на северния обходен път на Бургас
Секция: Автомобили
21 Януари 2021 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна изграждането на северния обходен път на Бургас

Близо 57 млн. лв. от бюджета на АПИ ще се инвестират в строителството на трасето

/КРОСС/ Започна строителството на северния обходен път на Бургас. С изграждането на трасето, с дължина 4,7 км, транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас и автомагистрала „Тракия", ще се изнесе извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България като се избягва влизането в Бургас. Инвестицията е за близо 57 млн. лв., а средствата са от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца.

Поради стартирането на строителните работи до 50 км/ч е ограничено движението в близо 800 м участък от път I-6 Ветрен - Бургас (от км 493+135 до км 493+928), при селскостопанския надлез, който е в урбанизираната територия на гр. Бургас. По този начин ще се осигури безопасния вход и изход на строителните машини до обекта.

Северният обходен път ще започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и в близост до настоящото кръстовище, ще преминава на запад заобикаляйки езерото, а след това ще се насочва към път I-6 Ветрен - Бургас и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли.

Изграждането на северния обходен започна с подготовка на строителната площадка, отстраняване на хумуса и изкопно-насипни работи по директното трасе. Срокът за изпълнение на строителството е до средата на 2022 г.

Изпълнител на строително-монтажните работи е „Пътстрой Бургас" ЕООД. Договорът е за 57 025 630,16 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на Обединение „Бургас 2020", с участници: „Пътконсулт 2000" ЕООД, „ЕН АР Консулт 2000" ЕООД и „ТРИ ЕС" ЕООД. Техният договор е за 673 200 лв. с ДДС.