БСП внася промени в Изборния кодекс
Секция: ПОЛИТИКА
21 Януари 2021 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП внася промени в Изборния кодекс

/КРОСС/ БСП внася промени в Изборния кодекс за изчистване на списъците от "мъртви души" чрез активна регистрация и видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. Това съобщи председателят на партията Корнелия Нинова на първата среща с извънпарламентарни партии и неправителствени организации за общи действия за гарантиране на честни и свободни избори.

"Вече е факт това наше предложение като промяна в Изборния кодекс. Разписали сме го така - предаване онлайн на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите и в същото време правене на запис, който може да служи в съда като доказателство, ако има съмнения или сигнали за злоупотреби в изборния ден", посочи тя пред журналисти.

Нинова съобщи, че засега 20 партии и 10 неправителствени организации ще участват в разговорите за честни избори. "В днешната среща и следващите срещи не става въпрос нито за предизборни, нито за следизборни коалиции, а за обединение за честни избори и гаранции и спокойствие на хората свободно да изразяват волята си", коментира тя.
От БСП предлагат общи действия за покриване на всички секции с членове, наблюдатели и застъпници и за паралелно преброяване на резултатите.