Радев поздрави Байдън по случай встъпването му в длъжност
Секция: ПОЛИТИКА
21 Януари 2021 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев поздрави Байдън по случай встъпването му в длъжност

/КРОСС/ Президентът Румен Радев поздрави Джоузеф Байдън по повод встъпването му в длъжност като 46-и президент на Съединените американски щати и му пожела успех в неговата високоотговорна мисия, съобщиха от прессекретариана на държавния глава.

В поздравителното си писмо българският държавен глава посочва, че през последните десетилетия съюзническите отношения между Република България и Съединените американски щати са се превърнали в доказано и трайно приятелство и логично са придобили статут на стратегическо партньорство.

България високо цени политическото, икономическото и културно сътрудничество със САЩ, както и задълбоченото партньорство в областта на сигурността и отбраната, в борбата с международния тероризъм и организираната престъпност, подчертава президентът Радев.

Румен Радев изразява надежда, че динамиката на сътрудничеството между България и САЩ ще намери съотвестващ израз и в постигането на напредък в диалога за включване на България в програмата на САЩ за безвизови пътувания VWР.

В писмото си държавният глава посочва още, че България ще разчита на подкрепата на САЩ за кандидатурата на страната ни за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и по редица други въпроси от взаимен интерес.

През 2021 година България е страна-домакин на Инициативата „Три морета", която има потенциала чрез подобряване на транспортната, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа да се превърне в реален инструмент за ускоряване на растежа в нашия регион и за по-бързото икономическо и социално сближаване между Източна и Западна Европа, се казва в писмото на българския президент.

Признателен съм за досегашната политическа и заявената материална подкрепа, на която се радва тази мащабна регионална инициатива от страна на САЩ и се надявам, че това отношение ще продължи и занапред", подчертава още държавният глава Румен Радев в писмото си до президента на Съединените американски щати Джоузеф Байдън.