Заповед на Байдън зарадва хиляди българи в САЩ
Секция: СВЯТ
22 Януари 2021 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заповед на Байдън зарадва хиляди българи в САЩ

/КРОСС/Още в първите часове като президент Джо Байдън предложи законопроект, който засяга десетки хиляди българи в САЩ. Проектът е свързан с емиграцията и дава възможност в рамките на 8 години всички, които към 1 януари 2021 г. са били нелегално на американска територия, да получат зелена карта, съобщава Bg-voice.Това засяга 11 милиона души, които нямат статут на постоянно пребиваващи. Сред тях са много българи, които няма да треперят, че могат да бъдат депортирани.

Още с влизането си в Овалния кабинет новият президент подписа 17 изпълнителни заповеди, меморандуми и прокламации, свързани с отмяна на политики на предшественика си Тръмп, пише в. "Ню Йорк таймс". Едната заповед засяга защитата на младите имигранти, дошли в САЩ като деца - т.нар. мечтатели. С нея Конгресът е призован да приеме законодателство, което да реши статута на нелегално пребиваващите в страната от години.

Байдън вдигна и забраната на Тръмп за пътувания до САЩ на граждани от държави с преобладаващо мюсюлманско население. Спряно беше строителството на стената с Мексико и е отменено националното извънредно положение, което позволяваше на Тръмп да пренасочва милиарди долари за изграждането ѝ.

Според ВВС предстои Байдън да подпише още 10 документа, свързани с разрешаването на кризата с пандемията. Чрез тях ваксинирането трябва да бъде ускорено, тестването на населението - увеличено, ще се активизира производството на средства за защита като маски.

Целта е 100 млн. души да бъдат имунизирани до края на април и след 100 дни децата да могат да тръгнат спокойно на училище.

На щатско и местно ниво ще бъдат отпуснати повече средства за борба с пандемията. Носенето на маски и спазването на дистанция става задължително за всички държавни институции.