Проф. Ангелов: Няма да се поколебаем за ваксини извън ЕС, ако се налага
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Януари 2021 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Ангелов: Няма да се поколебаем за ваксини извън ЕС, ако се налага

/КРОСС/ В случай, че се налага набавяне на още ваксини срещу COVID-19 за задоволяване на нуждите на страната, Министерство на здравеопазването няма да поколебае да предложи закупуването на ваксина извън ЕС, чиито документи са оценени като безопасни и ефикасни от Европейската агенция по лекарствата и са одобрени за употреба от ЕК.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Ангелов участва в петъчния парламентарен контрол, където отговори на въпрос от опозицията за това дали страната ни обмисля закупуването на други ваксини, извън договорените от Съюза.

България участва в 6 предварителни споразумения за закупуване на ваксини срещу COVID-19 за общо над 13 млн. дози, които, чрез две дози, гарантират достъп до тях на цялото население на страната, припомни здравният министър.

Той подчерта още, че до момента 2 ваксини срещу коронавирус са били оценени като ефикасни и безопасни, а индикативните количества и сроковете на доставка от тях са публично достъпни на страницата на Министерство на здравеопазването.

Всяка потвърдена от производителя доставка се обявява публично с количество и дата на доставяне. В най-скоро време се очаква издаването на одобрение за употреба от Европейската комисия за още един производител. С увеличаване на производствения капацитет се очаква и количествата на последващи доставки да се увеличат, обясни още Ангелов.

Той увери, че за българските граждани са осигурени равни количества ваксина от всеки вид.