Проф. Георги Каприев: Най-после не говорим за преход, а за смяна на модела
Секция: Интервюта
22 Януари 2021 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Георги Каприев: Най-после не говорим за преход, а за смяна на модела

/КРОСС/ Тезата за политически преход на страната е капан, в който умишлено ни държат съвременните политици. В момента ние сме в модел, който очевидно не ни харесва.

Проектът за Национален стратегически документ на България, озаглавен "За отговорно управление с участие на гражданите", е първият жест и твърдение от високо административно място, с които се отбелязва, че ние вече не сме в преход. И в документа вече се говори за модел.

Това коментира пред Радио София философът и преподавател проф. Георги Каприев.

„Смятам, че имаме нужда от дебати на тази тема и от смяна на модела. Но темите в стратегическия документ са „ужасно разнородни“ – говори се и за политика, и за икономика, и за здравеопазване, образование.“

Според проф. Каприев друго достойнство на проектостратегията е, че започва да говори за ценности. Последно в България за подобни понятия се е дебатирало преди 40 години, когато ценностите всъщност бяха фалшиви.

„За съжаление в документа се промъква предположението, което има романтико-просвещенски характер – че народът е мъдър, добродетелен, справедлив и ако разкараме някакви политици, всичко ще светне. Това е огромна заблуда.“ Общите социални блага се базират на други ценности, които липсват в документа – достойнство, чест, справедливост, почтеност, отбелязва философът.

„Говори се за компетентност. Че как да разпознаем компетентните? Социумът през последните 10 години у нас бихме оприличили като охлокрация (власт на тълпата) с уклон към клептокрация.

Самата ни образователна система подпомага тези, които ни предлагат за модел невежеството, простащината, агресивността. Нужна е работа, добронамереност.
Необходими са не само дебати, а и социални действия.“