Израел ваксинира рекордните 224 хил. души за ден
Секция: СВЯТ
22 Януари 2021 17:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Израел ваксинира рекордните 224 хил. души за ден

/КРОСС/ Израел ваксинира срещу коронавирус 224 000 души само за един ден, написа днес в Туитър здравният министър Юли-Йоел Еделщайн, цитиран от ДПА.

С това число имунизирани, което е за вчерашния ден, общият брой на хората с поставена първа доза от ваксината става 2.4 милиона, а 850 000 души са получили и двете дози.

Израел започна кампанията си за ваксинация на 19 декември и напредва с безпрецедентни темпове. За сравнение в Германия, с население девет пъти по-голямо от това на еврейската държава, първата доза от ваксината е поставена на 1.3 милиона души, а 78 000 са получили и двете дози, необходими за пълна имунизация.

Израелските власти поръчаха достатъчен брой дози от ваксината доста по-рано и сключиха сделка с производителя "Пфайзер" за предоставяне в замяна на медицински данни.

Според експерти за успеха на ваксинационната кампания в страната допринася нейната силна и високо дигитализирана здравна система.

Израел в момента преживява трета вълна на инфекцията и е въвел карантина, която е в сила до края на януари. На гражданите е разрешено да се отдалечават на не повече от километър от домовете си.