Таско Ерменков "Няма специалист, който е загрижен за сигурността на електроенергийните доставки"
Секция: Коментари
23 Януари 2021 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Таско Ерменков "Няма специалист, който е загрижен за сигурността на електроенергийните доставки"

/КРОСС/ "Решението на правителството с един от реакторите за АЕЦ "Белене" да бъде изградена нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" поражда много въпроси. За пореден път българското правителство взема решения без да си направи труда да информира обществеността какво стои зад тях. Кой е направил тази оценка? Какви са преимуществата на това решение? Какво ще се прави с втория блок на АЕЦ "Белене"? Докато това не стане ясно, няма как да коментираме дали е полезно или дали е вредно." Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ народният представител от ПГ "БСП за България" Таско Ерменков.

Според експерта по енергетика 2025 г. е неприемлив срок за затварянето на българските въглищни централи. "Няма специалист, който е загрижен за сигурността на електроенергийните доставки, който да каже, че ако затворим централите през 2025 г. в България всичко ще е наред с електроенергията. Затова от БСП инициирахме в парламента единодушно да се приеме решение - правителството да води такива преговори с ЕС по отношение за Зелената сделка, така че първо да се постигне максимално оползотворяване на мощностите на въглищните централи и второ - така да бъдат проведени разговорите, че в резултат на Зелената сделка да няма социално-икономически трусове в държавата", посочи Ерменков.

Социалистът коментира и взетото от парламента решение от 1 юли небитовите потребители на електроенергия да излязат на либерализирания пазар, като подчерта, че икономиката ни още не е готова това да се случи и за домакинствата. "Няма как и домакинствата да излязат на либерализирания пазар при положение, че все още не знаем колко са енергийно зависимите. Тук влизат хората, които имат животоподдържаща апаратура и не могат да живеят без електроенергия. Не е сега времето на тази революция на енергийния пазар. Важно е този преход да се случи така, че да се отчетат социално-икономическите последици за обикновения човек", отбеляза депутатът от левицата.

Таско Ерменков отрече тезата, че домакинствата ще плащат по-ниска цената на ток ако излязат на либерализирания пазар, защото не е ясно по какъв начин ще се формира тази цена. Той посочи за пример цената на природния газ и как заради флуктуиращата му цена на международния пазар, сега плащаме по-висока цена от тази, която се е обещавала само преди година.

"Като единствената парламентарно представена опозиционна партия протягаме ръка за провеждането на честни избори. Ние не правим предизборни коалиции за управлението на държавата, а се опитваме да изградим един обществен фронт за провеждане на честни и свободни избори. Който иска да се проведат честни избори, да застане от нашата страна на фронта, а който не иска сигурно ще застане от другата", заяви Таско Ерменков.