Първа пресконференция на Партия ЧЕСТ
Секция: ПОЛИТИКА
23 Януари 2021 16:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първа пресконференция на Партия ЧЕСТ

/КРОСС/ Днес, в Пресклуба на БТА се проведе пресконференция на Партия ЧЕСТ, на която бяха представени програмата, ръководството и плановете на новорегистрираната формация за предстоящите парламентарни избори.

ЧЕСТ определят себе си като национално-консервативна патриотична и социално-етатистка формация.
В пространно представяне на идеологията на партията бяха отбелязани няколко основни акцента, сред които твърдата й антилиберална и антиглобалистична насоченост, национално-консервативните й възгледи и социално-етатистка икономическа философия. Определят себе си като родолюбци, вярващи в традиционните ценности - вяра, чест, морал, семейство. Изповядват принципите на социалната справедливост и се определят като радикални етатисти.Бидейки дълбоко антилиберални, смятат, че държавата трябва да бъде основен субект в обществено-политическия и социално-икономическия живот и гарант за общото благо. Не приемат либералната догма, че тя е само охранител на свободите и брокер между различните частни интереси.

Антилиберализмът е изключително широко застъпен в идеологията на новата формация, за което говори и фактът, че са му отделили специален текст в своята програма. В точка 3 от нея, четем следното: „Решително прекратяване с идеологията на либералния глобализъм, господстваща в страната ни след края на Студената война. Категорично отхвърляне на концепциите за гражданското и отворено общество, мултукултурализма и неолиберализма.На зловредната идеологема за гражданското общество ние противопоставяме идеята за народната общност, на мултукултурализма отговаряме с монокултурализъм, а на социалния дарвинизъм, стоящ в основата на неолибералната стопанска система, която беше изградена у нас след 1989 г., противопоставяме - социалната справедливост и радикалния етатизъм. Основна държавна идея да стане социалният консерватизъм, с неговите основни принципи: силна национална държава - субект на собственото си развитие и съдба; нация, обединена в народна общност; налагане на социална справедливост; възраждане на националната култура и изкуство; връщане и запазване на традиционните морални, нравствени и етични норми."

Основните лица на новата партия са Симеон Костадинов, който дълги години беше едно от основните лица в редиците на младежките патриотични движения у нас, Иван Спирдонов - писател и един от идеолозите на съвременния български национализъм, Стоян Тодоров - председател на сдружение „Безсмъртен полк - България", Преслав Кулеков - многократен световен и европейски шампион по бойни спортове и Спас Генчин от сдружението „Православен завет".

Някои от най-амбициозните им цели са - конституционна реформа, целяща превръщането на България в президентска република, както и такава, която да превърне Православието от традиционна в официална религия за страната, завръщането на държавата в икономиката, отмяна на полския данък и завръщането към прогресивно данъчно облагане, борба срещу чуждото влияние в обществения живот, медиите, образованието и изкуството, неправителствения сектор.

Твърдят, че най-големият им враг не е някой конкретен политически субект, а системата на прехода. Според тях, либералният консенсус е мъртъв. Искат да наложат нова парадигма на общественото развитие, която според тях, не е нищо друго, освен завръщане към корените.
На предстоящите парламентарни избори, ще участват самостоятелно, въпреки че са канени вече в няколко коалиции. Ще отворят листите си за широка гражданска квота, за хора, които споделят техните възгледи и идеи. Подобни разговори вече текат.