ПСС: Загиналият при лавина скиор е бил екипиран с всичко необходимо, но е карал в забранен район
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2021 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПСС: Загиналият при лавина скиор е бил екипиран с всичко необходимо, но е карал в забранен район

/КРОСС/ Подценяване на условията в планината. Това е основната причина за смъртта на 18-годишния скиор, който загина вчера в един от улеите на връх Тодорка в посока хижа Бъндерица. И днес времето ще бъде ветровито, със снеговалеж и лавинната обстановка продължава да бъде опасна за скиорите, съобщи Емил Нешев, директор на Планинска спасителна служба към БЧК.

В 11.28 ч. вчера е подадена информация за паднала лавина и затрупан човек под нея. Спасителите се озовават на място за по-малко от 10 минути, но само констатират смъртта. Изнасят тялото от улея в района, който е бил изключително лавиноопасен, обясни Емил Нешев от ПСС. Между 50 и 120 см е дебелината на лавината, а ходът й е от порядъка на километър. Това е огромна маса, допълни той.

Да, момчето е било екипирано с всичко необходимо, но при такива условия и такъв терен, това няма как да те спаси, допълни той.

Районът е забранен за фриирайд и подобни дейности, категоричен е Нешев. Този проблем не трябва да се решава със забрани и рестрикции. Всичко води към типове спорт като фриирайд, така че просто трябва да се намери начин той да се регламентира и да бъде надеждно охраняван, обясни още планинският спасител.

Нека всички, особено в тази честа смяна на атмосферните условия и индикации за промени в планината, да търсят повече информация за времето, да гледат прогнозите. Много е опасно в момента, просто не трябва да бъдем там, категоричен е Нешев.

Условията в планините стават по-тежки, както и опасността от лавини, защото се очаква нов снеговалеж. Не препоръчвам излизането извън маркираните писти, каза в заключение планинският спасител.

/КРОСС/