Модернизират Планетариума в Смолян с 4 милиона лева
Секция: Наука
25 Януари 2021 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Модернизират Планетариума в Смолян с 4 милиона лева

/КРОСС/ Четири милиона лева се отпускат по ОП „Региони в растеж" за модернизация на Планетариума. Освен цялостна реконструкция, ще бъде монтирано и ново оборудване в звездната зала.

„Тежка беше миналата година за нас. На няколко пъти се налагаше да затваряме, заради епидемичната обстановка. Имахме обаче и доста интензивен период. Към момента отново сме затворени. И не се очертава да отворим в близките месеци. Този път е, тъй като тече подготовка за реализацията на голям проект, който очакваме в последните години", обясни Марияна Хаджигенчева, директор на Планетариума в Смолян.

През тази година ще се случат четири затъмнения - две слънчеви и две лунни. Това е минимален брой затъмнения, който може да се случи за година. За съжаление те няма да могат да бъдат наблюдавани от нашата страна. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Марияна Хаджигенчева, директор на Планетариума с астрономическа обсерватория в Смолян.

На 26 май е първото лунно затъмнение, а второто е на 19 ноември. Слънчеви затъмнения ще наблюдаваме на 10 юни и на 4 декември.

Марияна Хаджигенчева отбеляза още, че Меркурий тази година ще бъде ретрограден три пъти.

„Нека хората да не се страхуват от това, защото той е толкова често ретрограден, че не си струва да живеем в страх", поясни още директорката на Планетариума в Смолян.