Филм за Радичков за свободно гледане онлайн от цял свят
Секция: КУЛТУРА
25 Януари 2021 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Филм за Радичков за свободно гледане онлайн от цял свят

Неизлъчван аудио запис, книга и конкурс в чест на автора

Серията от събития отбелязва Месеца на Радичков за трета поредна година и поставя акцент на любопитни интервюта

/КРОСС/ "Познавах едного, той не бе интервюиран и трябва да Ви кажа, че беше нищо човек. Добре, ама един ден му излезе късметът, интервюираха го и след като го интервюираха, той много се издигна и стана значителен човек."
За трета поредна година, в най-българския месец от календара, отдаваме почит на творчеството на неподражаемия майстор на словото Йордан Радичков. Януари, свързан с една от най-знаковите му пиеси, отново ще предложи серия от събития за всички, които искат да се запознаят по-отблизо не само с творбите, а и с личността му.
От 25 януари на платформата Neterra TV+ ще може да се гледа със свободен достъп от цял свят документалният филм „Черказки хроники". Своеобразният портрет на автора, създаден от режисьора Димитър Петков, представя Радичков в искрени разговори за неговото творчество, за българския театър и кино, за всичко от родните нрави, което го е вълнувало и за което е писал. Продукцията ще бъде достъпна онлайн по всяко време до края на месеца специално за всички почитатели на автора в България и извън страната.
В същия ден, във вечерното предаване „Аларма" на БНР, програма „Христо Ботев", ще бъде излъчен един изгубен доскоро аудио запис с гласа на Радичков. Със записа ставаме част от среща на читатели с писателя някъде из България в началото на 90-те години, в която Радичков говори за творческия си път, промените в съвременния свят, мястото на човека в него и какво сме изгубили и запазили от „старовремските времена".
Междувременно почитателите на Йордан Радичков вече могат да намерят поредния 11-и том от събраните съчинения на автора, който представя допълнено издание на интервюта с Йордан Радичков в период от началото на 60-те до средата на 90-те години. Книгата събира всички разговори за телевизия и печатна преса и снимки из живота на автора и надгражда с множество нови текстове изданието на интервютата с автора от 2019 година.
В тях Радичков размишлява за детството си, семейството си, фолклора, театъра, литературата, за българската душа и за душата на родната си страна. Разговорите с интервюиращите, които споделят, че „за да интервюираш Йордан Радичков, се иска голям кураж и сигурно немалка доза лекомислие" представят една изключително картина на личността на писателя. Отговорите на всевъзможните въпроси идват винаги поднесни с известното чувство за хумор на автора и голямата му любов към човека.
„Лично аз съм живял двадесет години на село и сега акумулирам набраната жизнена енергия, като пресявам плявата и отбирам годните за употреба зрънца. И не забравям, че мисията на писателя според думите на Горки е насочена към човека. С други думи, литературата е не само човекознание, но и човеколюбие, което ще рече, че не бива да го съдим като прокурори, а да го разбираме и да му вярваме. Младите не бива да пренебрегват тези „банални" истини. Талантът е преди всичко любов към ближния."
Съставителството на тома е на покойната проф. Мария Младенова, която до последно работеше върху книгата и авторския си коментар на интервютата. Нейно дело е изключителният труд „Йордан Радичков. Биоблиография", който събира изчерпателно всчики публикации на автора в страната и отвъд граница. Том номер 11 от събраните съчинения на Йордан Радичков е публикуван с незавършен коментар от проф. Младенова.
За финал на събитията и на Месеца на Радичков, община Берковица ще обяви официално второто издание на конкурс за най-добър сборник с разкази на името на Йордан Радичков.